In de schuur kijken bij Johan Struwe

  1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Johan Struwe, 47 jaar oud, getrouwd met Cindy en woonachtig in Tiel, midden in het rivierengebied. Na een carrière die werkelijk alle kanten is opgegaan, van skileraar in Oostenrijk tot hondengedragsdeskundige, Van netwerkarchitect tot marketeer, heb ik na een nogal heftige ervaring, die me met mijn neus op mijn eigen sterfelijkheid heeft gedrukt de keus gemaakt om fulltime sportvisser te worden. Het vehikel dat ik daarvoor gebruik is mijn onderneming Visgids Biesbosch, die zich toelegt op het verzorgen van perfect verzorgde, exclusieve vistrips op roofvis in en rond Nationaal Park de Biesbosch. Als fulltime visgids heb ik mijn draai helemaal gevonden, en heb ik inmiddels een behoorlijke trouwe klantenkring mogen opbouwen. 

Mijn gasten zijn over het algemeen succesvolle en vermogende mannen, die hun visdag echt perfect verzorgd willen hebben. Daar zorg ik dan ook voor, waarbij de wensen van mijn gasten leidend zijn. Champagne aan boord? Een comfortabele hotelovernachting? Een tafeltje in een goed restaurant na de visdag? Ik regel alles voor ze. Een prachtige doelgroep waar ik ook persoonlijk het meest mee resoneer. Het is wel een doelgroep die hoge eisen stelt qua talenkennis (spreek inmiddels vijf talen vloeiend), en kwaliteit in het algemeen. Daar hou ik van! 

Naast het gidsen heb ik ook een boek geschreven over het opzetten van een verdienmodel rondom je eigen passie (Pak je Passie!, uitgeverij Grandoni Media 2019). Een bucketlist-dingetje waar ik best trots op ben!

  1. Welk leeftijd had je toen je begon met vissen?

Op mijn vierde gooide ik mijn eerste hengeltje uit, en ik weet zelfs nog wat mijn eerste vis ooit was: Een schele pos. Natuurlijk gewoon aan een bamboehengeltje met een worm aan de haak, zoals we denk ik allemaal begonnen zijn. Samen met mijn pa aan een slootje ergens in Warmenhuizen, waar mijn ouders vlakbij een tweede huis hadden.

Het vissen kwam echter in een stroomversnelling doordat we in Amsterdam vlak naast een hengelsportzaak woonden. En niet zomaar eentje: Onze buren waren “Ome” Henk Peeters en “Tante” Jeanette van Peeters Hengelsport, een prachtige zaak aan de Prins Hendrikkade. Hier liep ik als kind de deur plat, en vergaapte me dan aan de foto’s van dikke vissen die bij de koffietafel hingen. Hier heb ik tijdens mijn schooltijd ook stage gelopen, wat een prachtige tijd was! Zowel met Henk, zijn zoon Jos als toenmalige collega’s Stephen en Celeste Janssen heb ik na al die jaren nog steeds goed contact.

  1. Waarom ben je gaan vissen? 

Als kind was ik altijd al graag buiten, en dat is nooit veranderd. Dan is vissen natuurlijk één van de spannendste dingen om te doen! Ik was er al snel helemaal aan verslingerd, en zat doordeweeks na school dagelijks aan het IJ of één van de Amsterdamse grachten, en in het weekend aan het Noord-Hollands Kanaal in Schoorldam met mijn hengeltje. 

Toen ik volwassen werd ben ik het vissen vele jaren uit het oog verloren, want uitgaan, carrière maken en andere zaken vroegen (te) veel aandacht. Niet geheel ontoevallig markeerden deze jaren ook een redelijk slechte periode in mijn leven. Pas een jaar of vijf geleden heb ik het vissen weer vol enthousiasme opgepakt, en dat was gelijk het einde van mijn overspannenheid, ongezonde leefstijl en doelloosheid. Met het vissen, en het ondernemen daarin is mijn “mojo” weer helemaal terug, en zijn we vol enthousiasme aan iets moois aan het bouwen!

  1. Wat is je beste herinnering aan het vissen? Grootste vangst of een bruut verhaal..

Ik zou hier de vangst van mijn PR snoek kunnen noemen, twee jaar geleden op het Haringvliet, De mooie gesprekken met mijn gasten aan boord of mijn memorabele visreizen naar onder meer Zweden, Oostenrijk, Noorwegen en Australië. Er zijn veel teveel mooie herinneringen om op te noemen, en er komen steeds nieuwe bij!

Voor mij is het meer een totaalplaatje. Al die prachtige herinneringen bij elkaar, al die bijzondere vissen, de prachtige boot waar vanaf ik mag werken, de mensen waar ik in die jaren een relatie mee heb opgebouwd: Ik zou het niet willen missen! Natuurlijk ben ik vooral trots op, en dankbaar voor het succes van Visgids Biesbosch, en het voorrecht om een leven op het water te mogen leiden. Het is hard werken, maar wél met een glimlach die niet van mijn gezicht af te slaan is..

  1. Wie is je voorbeeld uit de hengelsport?

Er zijn er natuurlijk meerdere te noemen, maar ik ben vooral geïnspireerd door de Amerikaanse pro Mike “Ike” Iaconelli. Die heeft in mijn ogen op een perfecte manier passie met commercie weten te combineren, en draagt daardoor bij aan een enorm professionele sector overzee. Het is mijn droom om zelf naar zijn voorbeeld de sector hier in Nederland op sleeptouw te helpen nemen naar meer professionaliteit en relevantie, want dat is naar mijn persoonlijke mening hard nodig. 

Er zijn immers bedreigingen genoeg vanuit zowel de beroepsvisserij als de “groene hoek”, en we zitten wat mij betreft hier in Nederland-waterland, met al zijn vismogelijkheden op een goudmijn qua commerciële kansen voor slimme ondernemers.  De inzet die ik daarvoor probeer te leveren wordt niet door iedereen op prijs gesteld, maar dit is nu eenmaal het lot van een ieder die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt. Deal with it.

  1. Wat zou je nog eens willen meemaken of vangen? Reis / droomvis?

Ik heb twee bucketlist-soorten: De Amerikaanse Tarpon en de Afrikaanse Tigerfish. Die wil ik ooit nog eens vangen. Voor die laatste was ik drie jaar geleden bijna naar Afrika afgereisd, maar doordat ik toen net fulltime ging gidsen besloot ik mijn reisbudget toch maar te bewaren voor noodgevallen. Dat gaan we zeker een keer alsnog doen!

Voor nu zijn de enige concrete reisplannen weer het jaarlijkse weekje Zweden in de gesloten tijd volgend jaar. Dit jaar kwam de coronapandemie er helaas nogal bruusk tussendoor, waarbij Zweden om voor mij onbegrijpelijke redenen nog steeds een code oranje-status heeft. Je komt er immers geen hond tegen!

  1. Wat zijn je favoriete visspullen?

Hoewel ik door sponsoring natuurlijk vooral met bepaalde merken vis, heb ik meerdere favorieten in zowel hengels, kunstaas als andere benodigdheden. Ik gebruik alles wat ik iets aan het aanbod  vind toevoegen, zonder aanziens des merks. 

Doordat ik uitsluitend nog vanuit de boot vis, ben ik me natuurlijk ook meer gaan interesseren voor boten, motoren en elektronica. Ik verbaas me oprecht over de enorme progressie die er de afgelopen jaren op dat gebied is geboekt! Er lijkt echt een soort “wapenwedloop” in PK’s, electronica en ook design plaats te vinden, en dat is goed! Zo wordt er meer geld verdiend in de sector, en daar profiteren we allemaal van.

  1. Wat is jouw vis techniek?

Er is niet echt één favoriet aan te wijzen. Ze hebben allemaal hun charmes: Van een harde dreun op je verticaalhengel, een vlakbij de boot op je kunstaas duikende snoek tot de vis die je op je scherm op half water ziet aanbijten, het is allemaal gaaf! 

Toch heb ik in de loop der jaren toch wel een bepaalde techniek ontwikkeld, die zowel commercieel interessant als effectief is, en dat is het werpend vissen met kleiner kunstaas, zoals shads, chatterbaits en crankbaits. Dit is eigenlijk de manier die zowel overzee als tijdens Europese toernooien het meest gangbaar is, en het leuke is dat daarmee veel vissoorten kunnen worden gevangen. De gasten lijken dit ook de meest leuke, en vooral effectieve manier van vissen te vinden, dus deze techniek zou ik toch wel als favoriet willen bestempelen. We zijn hem constant aan het perfectioneren, en de resultaten zijn ronduit goed te noemen!

  1. Wat zou je een beginnende visser willen meegeven als advies of heb je nog tips?

Het is in een eerdere editie al door Volkmar gezegd, en ik ben het volledig met hem eens: Staar je niet blind op de mega-vangsten die op social media voorbijkomen. Het lijkt dan al snel alsof je een prutser bent die er niets van kan, maar er staat niet bij hoeveel uren er in die ene grote vis hebben gezeten. Eerlijk is eerlijk: De metersnoeken, 50+ baarzen en kastelen van snoekbaarzen liggen gewoon niet opgestapeld, en vergen veel kennis, inzet en vooral uren om te vangen.

Daarnaast zou ik de beginnende visser ook adviseren om te beginnen bij het begin. Mijn gasten kopen natuurlijk een “inkijkje in de toekomst”, waarbij ze letterlijk op de vis worden gezet, maar voor de visser die zelf de eerste stappen wil zetten zou ik willen wijzen op het belang van waterkennis. Ik denk dat dat de belangrijkste factor is om je eerste (roof-) vissen te vangen. Gelukkig zijn er in deze digitale tijden allerlei hulpmiddelen, maar ook het ouderwetse peillood is nog steeds een uitstekend hulpmiddel!

  1. Wat bied je via E-TradeMarket te koop aan?

Doordat ik zoals eerder gezegd mezelf een bepaalde vistechniek heb aangeleerd, is mijn smaak qua hengels ook veranderd. En daardoor kan ik uiteindelijk ook met minder hengels toe.

Daarom bied ik een mooie set hengels aan, die eigenlijk “overbodig” zijn geworden. Zo creëer ik weer wat ruimte in de hengelkast aan boord, want die puilt nu aardig uit!

De eerste set is een Quantum Vapor Agressor crankbaithengel met Quantum Vapor reel. De reel is opgespoeld met nieuwe Mustad Wish 10/00 gevlochten lijn, en is dus klaar voor gebruik. Deze hengel heeft een lengte van 2.10 meter, een werpgewicht van 35 gram en een snelle actie. Het topdeel is me echter net iets te soepel naar mijn smaak. Voor deze combinatie vraag ik 125€

Daarnaast heb uit dezelfde Quantum Vapor serie de Finesse Lure and Jig te koop, samen met de Vapor 15 molen, opgespoeld met dezelfde 10/00 Mustad Wish lijn. De hengel heeft een lengte van 2.10 meter en een werpgewicht van 21 gram. Een prima hengel om lichte shads of creaturebaits mee te werpen. 

Ook bij deze hengel geldt dat het topdeel naar mijn smaak iets te soepel is, en daarom ga ik deze twee hengels vervangen door de nieuwe Quantum Smoke hengel van 45 gram werpgewicht met een 2000-serie Smoke molen. Hiermee kan ik een breder gamma aan visserijen uitvoeren. Ook voor deze set vraag ik 125€.

De beide hengels in één koop mogen weg voor 200€

Daarnaast heb ik ook nog een handgebouwde RG-fish fireballhengel te koop liggen. Deze hengel is gebouwd voor de reel, en heeft een medium actie. Van deze hengel is er maar eentje gebouwd, dus een uniek stukje gereedschap. De hengel heeft een werpgewicht van 45 gram en is 2 meter lang. Voor deze hengel vraag ik 100€.

Gebruik de tag #johan in de zoekfunctie om het aanbod van Johan Struwe te bekijken!